Article image

Jablonec míří na jih Čech, pikantní souboj čeká jablonecké trenéry

Team logo Team logo
SK Dynamo Č. Budějovice FK Jablonec
5:1
FORTUNA:LIGA, 28. kolo ne 23. 4. 2023, 16:00
Reportáž

Tři kola před koncem základní části FORTUNA:LIGY zavítá Jablonec nad půdu třináctých Českých Budějovic, které bojují o zachování ligové příslušnosti. Pikantní souboj čeká našeho hlavního trenéra Davida Horejše i jeho asistenta Jiřího Kohouta, kteří na jihu Čech působili.

Dynamo se loni v létě rozhodlo po dlouhých letech pro změnu na trenérském postu, Davida Horejše vystřídal u kormidla Jihočechů Jozef Weber. Jenže exjabloneckému hráči a kouči se v kraji rybníků nevedlo. Propustná obrana, žalostná domácí vystoupení a na konci října paradoxní porážka 0:3 v Jablonci od exbudějovického kouče Horejše nakonec srazila vaz trenéru Weberovi. Po jeho odvolání dohráli Jihočeši podzim s asistenty a ještě před zimní dovolenou byli týmu představeni noví trenéři Tomáš Zápotočný s Markem Niklem, kteří se předtím velmi dobře prezentovali v druholigové Příbrami. „Role a pravomoci si ale nijak nerozdělujeme,“ prozrazuje Nikl. Právě on je papírově veden jako hlavní kouč, protože disponuje profesionální licencí, zatímco Zápotočný o ní teprve usiluje. Budějovický kádr se v zimě téměř nezměnil, z Příbrami si trenéři vzali záložníka Marcela Čermáka a z pražské Dukly dorazil nigerijský útočník Quadri Adediran.

Budějovičtí fotbalisté přezimovali třináctí, o dva body před Jabloncem, ale žádné konkrétní cíle si před jarem nevytyčili s tím, že půjdou zápas od zápasu. Hlavním přáním však bylo zlomit děsivou domácí bilanci z podzimu, naplno bodovat se jim totiž na Střeleckém ostrově povedlo na podzim až na osmý pokus! „Základ je doma vyhrávat,“ má jasno Zápotočný. Dynamo se na jaře sice prokousalo do semifinále MOL Cupu, ale do vytouženého finále se už přes Spartu neprodralo. V domácí ligové soutěži sice Jihočeši už přidali, doma zaskočili zejména Slavii 1:0 a bodově se jim povedl také celý březen. Jenže po reprezentační pauze si připsali tři porážky v řadě a celkem 28 získaných bodů stačí tři kola před rozdělením tabulky jen na třináctou příčku.

Jablonec je na tom o šest bodů lépe a tabulkově mu aktuálně patří osmá pozice a prostřední skupina. Jak se trenér David Horejš chystá na nedělní duel na jihu Čech, kde působil dlouhých 24 let jako hráč a trenér? „Na zápas se velmi těšíme. Vnímáme herní zlepšení soupeře, který získal velký respekt především domácí výhrou se Slavií, Bohemians a Baníkem. My však máme v úmyslu předvést kvalitní výkon a věříme, že z Budějovic body odvezeme,“ říká jablonecký kouč Horejš.

42. vzájemné ligový zápas severu proti jihu bude v neděli hostit jihočeský stadion na Střeleckém ostrově. Pohled do statistik naznačuje, že o chlup lepší bilanci má Jablonec, který vyhrál 19 zápasů, 9 dalších skončilo remízou a 13 utkání bralo výhru Dynamo. Podzimní vzájemný duel na jablonecké Střelnici skončil vítězstvím Jablonce 3:0, o naše branky se postarali tři skórující hráči Šulc, Chramosta a Černák.


Utkání začíná v neděli 23. dubna od 16 hodin na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích

Rozhodčí: Nehasil - Matoušek, Hádek

Delegát: Kordula, Hubička

VAR: Klíma

AVAR: Hájek


Author Jan Bendl
Sdílet článek