Article image

Dal jsem na svůj pocit, řekl k chycené penaltě Hanuš

Team logo Team logo
FK Dukla Praha FK Jablonec
0:2
Chance Liga, 4. kolo so 10. 8. 2024, 14:30
Reportáž

Jablonecký brankář Jan Hanuš lapil jedenáct minut před koncem za stavu 0:1 domácímu Baracovi penaltu a Jablonec díky tomu získal tři body na půdě Dukly Praha. Co vše se honilo hlavou našemu gólmanovi v důležitý moment?

Až na centrované balony toho v zápase na tebe příliš nešlo. Pak ale přišla z ničeho nic penalta. Jak moc složitý zápas to pro tebe byl?

Člověk se musí soustředit celých devadesát minut. Mám už něco odchytáno, tak asi už vím, jak na to. Tohle nejsou jednoduché zápasy, rozhoduje jeden moment. Člověk musí být připravený. Hlava je v tomhle obrovsky důležitá a dělá celý výkon.

Blesklo ti před penaltou hlavou, že domácí už nemají na hřišti zkušeného Horu s Mešanovicem, kteří by šli zřejmě kopat?

Jo blesklo, věděl jsem to hned. Pro Duklu jsou oba klíčoví hráči. Asi jsem to v tu chvíli bral i jako výhodu. Horis (Hora) už proti mně kopal víckrát. Po zápase jsem se s ním i bavil a říkal, že je škoda, že už nebyl na trávníku, že by jsi na mě věřil. Ale jak by to dopadlo, to je takové to kdyby.

S penaltou sis poradil. Věděl jsi vůbec, že na tebe jde kopat Barac?

Upřímně? Ne. Spíš jsem se intuitivně soustředil na to, kam by to asi mohl dát. Oni stáli dva u penalty a nějak se k ní ani nehrnuli. Dal jsem pak na sebe a svůj pocit. Stranu se mi podařilo vystihnout a jsem za to strašně rád a vděčný.

Byla penalta špatně kopnutá?

(úsměv) Kdybych skočil na druhou stranu, tak on by v klidu proměnil. Asi se můžeme bavit o tom, že když je to v téhle polovýšce, tak je to pro brankáře trochu jednodušší, než když to jde úplně po zemi nebo vzduchem ve výšce. Chycená penalta, je pro brankáře jakási odměna.

V loni v závěru sezony jsi vypadl z branky. Teď jsi se znovu do branky vrátil a ze čtyř zápasů máš hned tři čistá konta. Je to jiný Honza Hanuš?

Změnilo se toho hodně. Loni to pro nás nebyla jednoduchá sezona, k tomu jsem měl nějaké zdravotní problémy. Přišel pro mě nový impuls s tím, že přišli noví trenéři. Řekl bych, že už teď je to vidět na výsledcích. Nějak hrajeme a velký podíl na tom mají trenéři.

Změnil jsi něco v osobním nastavení?

Vnímám to tak, že přemýšlím nad tím, co se děje špatného, a proč se to tak děje. Snažím se to změnit a být lepší a lepší, tak abych pomohl týmu a mohl dál chytat. Protože to mě baví a mám to rád.

Gólmanský post doplnil Slovinec Mihelak. Je to pro tebe další motivace?

Obměnilo se to. Konkurence vždy byla důležitá. Výkony musí člověk předvádět co týden. Je hezké, když se mi podaří týmu pomoci jako dnes, ale za týden hrajeme znovu a každý bude chtít znovu vidět výkon. V tomhle už nějakou tu zkušenost mám a vím, jak se to děje. Teď tu s vámi novináři sedím a jsem svým způsobem velebený. Je to příjemné, ale na druhou stranu chyby u brankářů jsou strašně vidět. Vždycky to beru s pokorou.

Co přinesl nového do týmu trenér Luboš Kozel?

Hodně se změnil herní styl, což už je vidět. Přinesl sebou pozitivní energii. Jsme jakoby víc tým. Když je dobrá energie, projevuje se to i na výsledcích. Říká se, že úspěch dělá tým a na tom něco je. Trenér na tomhle všem má velkou zásluhu. Věřím, že takhle budeme pokračovat dál. Ale jsme furt na začátku, sezona je dlouhá. S pokorou jdeme dál.

Příští týden nás čeká velký zápas se Spartou. Co od něj očekáváte?

Všichni se těšíme. Věřím, že po našem slibném začátku přijde dost lidí. Šance máme, Sparta je Sparta. Kvalitu máme a strach k tomuhle nepatří. Sílu Sparty respektujeme, ale uděláme maximum pro úspěch!


Author Jan Bendl
Sdílet článek