Article image

Derby je tu! Důležitý zápas pro fanoušky i obě města, vědí aktéři

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
1:1
FORTUNA:LIGA, 27. kolo so 15. 4. 2023, 16:00
Reportáž

Před jubilejním 60. derby mezi Jabloncem a Libercem si dali dostaveníčko zástupci obou rivalů na tradiční předzápasové tiskové konferenci.

Setkání se tentokrát konalo na půdě autosalonu AUTO KP Plus v Liberci, který je obchodním partnerem obou severočeských klubů a jehož podporu si oba kluby náležitě považují. Jablonecký kouč využívá od této společnosti Toyotu RAV4. „Jsem s tím vozem spokojený maximálně. Je to obrovsky pohodlné auto, které mi pomáhá překonávat většinou dvakrát týdně dlouhé vzdálenosti do Českých Budějovic. Všem ho doporučuji,“ podotkl kouč Jablonce David Horejš. V útrobách autosalonu mu přitakal také kouč Liberce Luboš Kozel. „Také my máme výborný servis, který nám dodávají vozy, které máme od AUTO KP Plus,“ pochvaloval si spolupráci lodivod Slovanu.

Oba trenéři připravují svá mužstva na tradiční derby, které napíše do kronik už v sobotu odpoledne na jablonecké Střelnici 60. vzájemný ligový zápas. Jablonec se na derby chystá po porážce 2:3 na půdě mistrovské Plzně. „Ten zápas už jsme si rozebrali a věřím tomu, že se z těch chyb dokážeme ponaučit do dalších zápasů,“ zdůrazňuje trenér Horejš, podle kterého není o motivaci nouze. „Soustředíme se na samotný zápas. Motivovat nepotřebujeme, sami víme o co hrajeme. Zápas je to sám o sobě výjimečný. Věřím, že se bude hrát dobrý fotbal a přijde hodně lidí. Tabulka je ohromně vyrovnaná. Budeme chtít uspět. Věřím, že tři body zůstanou doma,“ přeje si trenér Jablonce.

Prestižní souboj nabádá také k vypsání výjimečných odměn. „Pro moje kluky je největší odměnou vždy volno. A vždycky když jsme to zvládli, tak kluci to volno dostali. Nejinak tomu bude i teď,“ prozradil Horejš.

Oběma táborům budou chybět zkušení fotbalisté. Slovan bude postrádat dlouhodobě zraněné Gebre Selassieho, Denise Višinského a Jana Mikulu. „U dalších se modlím, aby byli v pořádku,“ uvedl Kozel. Početná marodka trápí i Jablonec. „Ani u nás to není žádné tajemství. Dlouhodobě máme čtyři marody. Jana Kroba, Tomáše Malínského, Miloše Kratochvíla a Davida Housku. Vypadli nám už na začátku jarní sezony a s velkou pravděpodobností ani jeden z nich už na jaře k dispozici nebude,“ prozradil trenér Jablonce, který věří v početnou podporu zelenobílých barev. „Všichni bychom si to moc přáli. Před plným stadionem se hraje úplně jinak. Doufám, že vyjde i počasí, které tu teď na severu nebylo moc dobré. Věřím ale, že společně s Libercem nabídneme pěknou podívanou,“ láká diváky do ochozů Horejš.

Proti Jablonci se většinou daří kapitánovi Slovanu Michaelu Rabušicovi, který se prosadil také v posledním vzájemném měření sil U Nisy. „Samozřejmě, že bych byl rád, kdybych skoroval i teď. Ale že bych byl nějaký specialista na Jablonec, to si nemyslím. Všichni víme a cítíme, že je to důležitý zápas pro fanoušky i pro obě města,“ říká hráč Liberce. „Nemáme v kabině špatnou atmosféru. Víme, že nemáme ještě splněno, a tak jedeme dál. Je dobře, že teď přichází derby. Je to takový ten impuls navíc,“ myslí si kapitán našeho rivala.

Jablonecký muž s páskou Tomáš Hübschman zažil hned po Martinu Doležalovi nejvíce rivalských soubojů s Libercem, ale v paměti mu zůstaly jen některé. „Ty špatné si nepamatuju a dávám je za hlavu. Ale vybavuji si derby v Liberci, kdy dával gól Martin Doležal a my vyhráli. Doma máme ale s Libercem lepší bilanci. Věřím, že to potvrdíme a derby bude dobrý zážitek. My se budeme snažit tak, aby body zůstaly u nás. Liberec se nám to bude snažit znepříjemnit. Prostě každý si přeje, aby vyhrál jeho tým,“ popsal situaci před derby nejzkušenější z hráčů jablonecké kabiny.

Trenér Liberce Luboš Kozel k derby dodává. „Pro mnoho fanoušků v regionu je to důležitý zápas a my se jim budeme snažit udělat radost. Nám se po remíze se Slávií a s Ostravou povedlo po delší době zvítězit a získat cenné body se Zlínem. Každé vítězství vás nakopne. Ale musíme respektovat sílu Jablonce, který má na jaře dobrou formu. Musíme se maximálně koncentrovat a snažit se uspět,“ velí trenér Kozel, který ještě na lavičce Slovanu neprohrál ani jedno derby. „Trenér Škorpil vždycky říkal. Čím déle nějaká série trvá, tak tím větší pravděpodobnost je, že taky skončí. V Liberci ale nejsem zase tak dlouho, takže budu věřit, že tato moje krátká série bude pokračovat,“ pousmál se na závěr tiskové konference k derby kouč Slovanu.

Jubilejní 60. derby mezi Jabloncem a Libercem vypukne na jablonecké Střelnici tuto sobotu 15. dubna v 16 hodin!


Author Jan Bendl
Sdílet článek