Article image

V sobotu na Střelnici kulaté 60. derby Jablonec – Liberec!

Team logo Team logo
FK Jablonec FC Slovan Liberec
1:1
FORTUNA:LIGA, 27. kolo so 15. 4. 2023, 16:00
Reportáž

Jubilejní 60. Podještědské derby hostí v sobotu odpoledne náš stadion na Střelnici. Jablonec s Libercem dělí čtyři kola před koncem základní části FORTUNA:LIGY v tabulce pouhé dva body.

Náš rival přezimoval na deváté pozici. V zimě přišel o elitního kanonýra Micka van Burena, kterého si po jeho devítigólové podzimní ligové smršti stáhla zpět z hostování Slavia. Stejný pražský klub si vzal zpátky i na podzim klíčového stopera Maksyma Talovjerova, útočníka Matouška zase poslal hostovat tentokrát do Bohemians. „V přípravě jsme ale tvrdě pracovali na tom, aby tyto ztráty byly znát co nejméně,“ uvedl kouč Slovanu Luboš Kozel. Ten přivítal ve svém kádru mezi nováčky brankáře Bačkovského, obránce Ndefeho a útočníky Olatunjiho i navrátilce Tuptu.

Slovanu se ale na jaře příliš nevede, chybí klíčoví vůdci. Theo Gebre Selassie má zlomenou nohu po pohárovém utkání se Spartou a na marodce je také další kapitán Jan Mikula. Nelehké období zažíval náš rival po nečekaně vysoké březnové porážce 0:4 v Mladé Boleslavi, poté však urval po jednom bodu doma se Slávií (2:2) a plusový bod přivezl z Ostravy (0:0). Tyto body Liberečtí nakonec dokázali potvrdit v domácím veledůležitém klání s namočeným Zlínem, který porazili 2:1. „Je to samozřejmě trochu úleva,“ vydechl si po třech získaných bodech kouč Slovanu. V mladé sestavě tak Liberečtí na jaře z deseti zápasů vyválčili teprve druhou výhru, k nim přidali čtyři remízy a stejný počet porážek. „Respektujeme sílu Jablonce, který má na jaře dobrou formu. Vnímáme, že v regionu je to pro mnoho lidí důležitý zápas a my se jim budeme snažit udělat radost,“ říká před sobotním kláním trenér soupeře Luboš Kozel.

Jablonec sice v minulém kole přerušil po porážce 2:3 v Plzni sérii pěti zápasů bez porážky, ale ani na hřišti úřadujícího mistra nebyl daleko od bodového zisku. „Věřím, že se z těch chyb v Plzni poučíme do dalších zápasů. Proti Liberci půjde o výjimečný zápas. Budeme chtít uspět, tak aby tři body zůstaly doma. Soustředíme se jen na samotný zápas. Věřím, že přijde hodně lidí a bude se hrát dobrý fotbal,“ přeje si kouč Jablonce David Horejš.

Derby mezi Jabloncem a Libercem napíše v sobotu už jubilejní 60. zápas. Mezi nejvíce gólově bohaté souboje patří ten z podzimu 2002, v kterém Jablonečtí doháněli na Střelnici už tříbrankové manko a nakonec dokázali srovnat na 3:3. Nejčastějším výsledkem je ale hubená výhra 1:0, která se zrodila hned čtrnáctkrát. Pohled do historických statistik však hovoří ve prospěch našeho soupeře, Slovan zvítězil 27x, Jablonec 15x a 17x se severočeští rivalové rozešli remízou. Podzimní souboj skončil U Nisy výhrou Slovanu 2:0, góly obstarali Rabušic a Van Buren.

Kdo ovládne jubilejní 60. vzájemný ligový zápas hraný na jablonecké Střelnici?


Utkání začíná v sobotu 15. dubna od 16 hodin na Střelnici v Jablonci nad Nisou

Rozhodčí: Zelinka - Mokrusch, Hurych

Delegát: Kovařík, Trčka

VAR: Adámková

AVAR: Caletka


Author Jan Bendl
Sdílet článek